Witamina B uznawana jest od lat, jako jedna z najważniejszych substancji, mająca bardzo istotny wpływ na odpowiednie funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Witamina ta oddziałuje na wiele aspektów naszego organizmu, do których można zaliczyć przede wszystkim: układ nerwowy, układ sercowy, układ naczyniowy, układ mięśniowy, jak również kwestie związane z urodą. Zalecane jest, aby witamina B była przyjmowana nie tylko przez osoby dorosłe, ale również przez dzieci. W niniejszym artykule postanowiliśmy przedstawić Państwu znacznie szerzej ten temat, jak również kwestię tego, w jakich produktach jest najwięcej witaminy B.

Dlaczego witamina B jest tak ważna dla naszego organizmu?

Jak już powyżej zostało wspomniane, witamina B pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Jest ona odpowiedzialna w szczególności za: pozytywne wpływanie na nastrój, odpowiednie oddziaływanie na napięcie nerwowe, poprawę sprawności intelektualnej, stymulację przemiany białek, stymulację przemiany węglowodanów, prawidłowy wzrost kości, transportowanie tlenu do komórek naszego organizmu, udział w syntezie insuliny, wytwarzanie czerwonych krwinek, ochronę przed zaćmą, ochronę przed cukrzycą, wspomaganie leczenia anemii, działanie na odpowiedni stan skóry, proces krzepnięcia krwi, proces namnażania się komórek, zmniejszanie wystąpienia ryzyka udaru, jak również zmniejszanie ryzyka pojawienia się zawału serca. Oprócz tego, witamina B odpowiada również za odpowiedni proces syntezy melatoniny oraz wpływa na liczne przemiany związane z metabolizmem. Ważną informacją jest również to, że wszystkie witaminy z grupy B są w pełni rozpuszczalne w wodzie i w większości sytuacji nie są magazynowane w naszym organizmie. Są one niezbędne, aby móc zachować odpowiednie zdrowie, jak również prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witaminy z tej grupy powinny być w sposób regularny dostarczane do organizmu, ponieważ w przeciwnym razie ich niedobór może przyczyniać się do powstawania różnorodnych chorób, jak również do spadku kondycji wydolności naszego ciała. Po witaminę B powinny przede wszystkim sięgać osoby, które borykają się z problemem wchłaniania substancji odżywczych, nadużywają substancji alkoholowych i wyrobów tytoniowych, jak również takie osoby, które przyjmują leki przeciwpadaczkowe.

W jakich produktach występuje witamina B?

Jeżeli chodzi o kwestię występowania witaminy B w produktach to należy zaznaczyć, iż można ją spotkać przede wszystkim w: fasoli, jajkach kurzych, podrobach, wątróbce drobiowej, mleku sojowym, sardynkach, makreli, szpinaku, drożdżach, truskawkach, jagodach, wołowinie, grochu, kiełkach pszenicy, otrębach, kaszy gryczanej, orzechach laskowych, orzechach włoskich, tłustym twarogu, przetworach pełnoziarnistych, serze topionym, indyku, nasionach słonecznika, razowym pieczywie, serze pleśniowym, różnorodnych grzybach, kapuście, bananach, marchwi, brązowym ryżu, mące sojowej, pomarańczach, cytrynie, mandarynkach, kiwi, arbuzie, wiśniach, nektarynkach, winogronie, ogórkach gruntowych, selerze naciowym, natce pietruszki, koprze włoskim, szczypiorku, małżach, ostrygach, kakao, dyni, ziemniakach, kalafiorze, jak również łososiu atlantyckim. Spożywając te produkty w miarę regularnie możemy mieć pewność, że nasz organizm będzie wyposażony w wystarczającą ilość witaminy B. Natomiast, jeżeli nie mamy pewności, czy poziom witaminy B w naszym organizmie jest na dobrym poziomie to możemy zdecydować się na wykonanie badania krwi odnośnie poziomu witamin. Zaleca się, aby takie badanie było wykonywane profilaktycznie nawet raz w roku. Dla przykładu w 100 g banana znajduje się aż 50 mg witaminy B. W 100 g grochu zielonego znajduje się około 30 mg witaminy B. Natomiast w 100 g pomidorów znajduje się około 60 mg tej witaminy.

Co się stanie, gdy w naszym organizmie będzie za mało witaminy B?

W sytuacji, gdy w naszym organizmie będzie zbyt mało witaminy B to mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne. Do skutków tych należy zaliczyć przede wszystkim takie kwestie jak: wystąpienie problemów z metabolizmem, pojawienie się anemii, pojawienie się problemu związanego z wypadaniem włosów oraz problemami skórnymi, wystąpienie braku apetytu lub nadmiernego apetytu, pojawienie się problemów związanych z koncentracją, jak również wystąpienie nadmiernych bólów głowy oraz bólów stawów. Ważną informacją jest również to, że bardzo często objawy tego rodzaju pojawiają się u osób, które decydują się na stosowanie diety niskokalorycznej, jak również u takich osób, które borykają się z problemem wchłaniania witamin do organizmu. Jeżeli wystąpią u nas jedne w powyższych objawów warto zareagować niemal od razu. W takiej sytuacji warto zdecydować się na konsultację lekarską, bądź zastosować preparaty, które będą oferowały kompleksowe uzupełnienie witaminy B w bardzo dużych dawkach. Takie preparaty w sposób szybki i skuteczny przyczyniają się do uzupełnienia niedoboru witaminy B, a oprócz tego w odpowiedni sposób chronią przede wszystkim przed powstawaniem braków witamin w przyszłości.