Kawa arabica - skąd pochodzi?

Rozpoczęcie dnia od dobrej, aromatycznej i mocnej kawy to rytuał wielu ludzi. Napój ten w ciągu kilku stuleci zyskał niebywałą popularność na różnych kontynentach. Różne są odmiany kawy, różne są także sposoby jej parzenia oraz dodatków urozmaicających jej smak. Pobudza umysł do działania, dodaje energii i czyni kolejny poranek bardziej znośnym. Czyli wszystko co warto wiedzieć, o tak często spożywanym napoju.

Jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, popijany wielokrotnie każdego dnia – kawa – co warto o niej wiedzieć?

Kawa arabica - skąd pochodzi?Kawa jest to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Napój, który znany jest na różnych długościach i szerokościach geograficznych, pity w wielu kulturach. Kawa to także napój z wieloma tradycjami, związanymi zarówno z jej odmianami, jak i ze sposobami picia. Dlatego warto zgłębić jej tajniki i dowiedzieć się skąd właściwie pochodzi napój, którym co rano, tak wiele osób na świecie rozpoczyna swój dzień. Kawa cieszy się ogromną popularnością od setek lat na świecie nie tylko ze względu na swój intensywny smak czy zapach, ale przede wszystkim ze względu na właściwości pobudzające, sprawiają, że łatwiej i szybciej człowiek jest w stanie się obudzić. A to dzięki zawartej w ziarnach substancji, jaką jest kofeina. Ziarna, z których parzona jest później kawa, pochodzą z krzewu kawowca. A za kolebkę tego napoju uznaje się Etiopię.

Ziarna kawy – skąd pochodzą, z czego wynika popularność napoju i jak przywędrował on aż na kontynent europejski?

Do Polski kawa przywędrowała dopiero w drugiej połowie siedemnastego wieku. Jednak był to napój pity tylko przez szlachtę i arystokrację, a zwykli ludzie pili napoje zbożowe. Zanim więc kawa się rozpowszechniła na dobre, a jej ceny były przystępne dla zwykłego człowieka, to musiało upłynąć sporo czasu. Od momentu, kiedy ziarna kawowca zostały odkryte w Etiopii, wraz z podróżami statków, zaczęto przewozić kawę do różnych krajów. Tak też napój zaczął się powoli roznosić i popularyzować. Jednocześnie dzięki ekspansji kawy na świat, ludzie na kolejnych kontynentach mogli poznawać intensywny smak i zapach napoju. Dzisiaj także w Polsce kawa jest jednym z podstawowych napojów spożywanych chętnie i często. I chociaż na początku pito ją bez żadnych dodatków, sam gorzki, intensywny napar, to dzisiaj kawiarnie wiodą prym na rynku, serwując klientom różne odmiany napoju. Zróżnicowana intensywność, smak i zapach, to elementy, które wpływają na to, że kawa znajduje bardzo szerokie grono odbiorców. Kawa z mlekiem, smakowa, z dodatkiem  różnych syropów i słodzików.

Popularne sposoby przyrządzania – kawa rozpuszczalna, zalewana, z ekspresu czy z kawiarki – jak dzisiaj wygląda powszechny model przygotowywania napoju?

Dzisiaj każdy ma szansę znaleźć zarówno gatunek kawy, jak i sposób jest przyrządzenia, który będzie wpisywał się w bardzo prywatne i indywidualne preferencje. Także sposób przyrządzania kawy w domu znacząco się zmienił. Dzisiaj klasyczną zalewajkę z fusami pije coraz mniej osób. Popularne stały się kawy rozpuszczalne, które mają sporą zawartość kofeiny, natomiast nie są tak aromatyczne, jak klasyczne, mielone ziarna. Jeśli zaś chodzi o mielenie świeżej kawy, to od wielu lat popularne są różnego rodzaju ekspresy do przygotowywania różnych napojów. Dzięki posiadaniu własnego sprzętu w domu do parzenia różnych rodzajów kaw, w zależności od tego, jaki program zostanie wybrany, każdy z domowników może pić swój ulubiony napój przyrządzony w odpowiedni, konkretny sposób. Wiele osób, które nie posiadają profesjonalnego ekspresu do kawy, pije napój przygotowywany w kawiarce. Daje on również bardziej ciekawy i aromatyczny efekt.

Kawa Arabica – skąd pochodzi, czym się charakteryzuje i jakie są różnice gatunkowe pomiędzy nią a Robustą?

Kawa, jaką możemy zakupić w każdym sklepie różni się także pod względem rodzaju ziaren. Tutaj najpopularniejszymi gatunkami są kawa Arabica i kawa Robusta. Kawa Arabica są to ziarna, które uprawia się głównie na takich kontynentach jak Afryka czy Ameryka Południowa. Warto pamiętać także o tym, że jest to najpopularniejszy gatunek kawy, który jest dosyć tani. Dzięki czemu można zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę, jednocześnie nie przepłacając za nią. Kawa Arabica charakteryzuje się w smaku o wiele łagodniejszymi nutami, niż w przypadku Robusty. Warto jednak pamiętać, że nie jest to najłatwiejszy gatunek kawy do uprawiania i wymaga on specyficznego rodzaju ochrony. Jeśli zaś chodzi o sam cel picia kawy, czyli pobudzenie całego organizmu do działania, to kawa Arabica nie ma takiej zawartości kofeiny, jak w przypadku Robusty. Nie mniej jednak oba te gatunki mają swoje ogromne rzesze fanów, a kawiarnie na całym świecie prześcigają się w kolejnych pomysłach i podawaniu napojów ze zmielonych ziaren z zawartością kofeiny. Warto spróbować obu gatunków oraz wielu różnorodnych odmian kawy z różnych zakątków ziemi, by móc stać się prawdziwym koneserem kawy i sprawdzić, jakie aromaty i smaki prywatnie odpowiadają nam najbardziej, i do których  przyszłości możemy wracać.